Skalluvaaran koulutupa on ollut avainprojektimme
jo yli 20 vuoden ajan


Kaikki_2.jpgMikä saa linja-autolastillisen nastolalaisia päiväksi Skalluvaaran erotuspaikalle ja pyyhkimään siellä liikutuksen kyyneleitä? Se on Skalluvaaran koulutupa, jonka Nastolan Rotaryklubi lahjoitti 1992 Guovssu ry:lle, jotta poroperheiden lapset voivat käydä koulua kunnollisissa tiloissa erotuspaikalla poroerotusten aikana.
Oli aika juhlia koulutuvan 20-vuotista historiaa.

Inarilainen.jpg

Koulutuvan historiaan vaikuttaneita juhlavieraita tuvan edustalla. Vasemmalta lukien Reino Toivonen, Vieno Länsman, Nils Länsman, Aslat Jon Länsman, Lauri Ihamäki, Máret Ingá Länsman ja Anne Länsman.

Reilut 20 vuotta sitten kaksi nastolalaista rotaria, Lauri Ihamäki ja Reino ToivonenReino_Toivonen_3.jpg
tulivat syyslomallaan Skalluvaaran tienpäähän. He halusivat ostaa poronlihaa ja koputtelivat erään erotusmökin oveen. Sisällä Vieno ja Inger Länsman tekivät poronkäristystä. Miehet menivät sisälle ja ryhtyivät juttelemaan emäntien kanssa. Emännät kertoivat, että Skalluvaarassa käydään kouluakin, mutta asuntovaunussa sitä on vaikea pitää. Keskustelu kämpässä jatkui pitkään.

Kun Ihamäki ja Toivonen palasivat Nastolaan, he kertoivat Skalluvaaran erotuskoulusta Rotaryklubin kokouksessa. Marraskuussa paliskunnan poroisäntä
sai puhelun, jossa kerrottiin että klubi voisi lahjoittaa Skalluvaaraan tilavan ja uuden hirsikämpän koululaisille. 
Silloin 90-luvun alussa elettiin samanlaista aikaa kuin nyt. Silloinkin oli taloustaantumaa ja työttömyyttä. Mutta silloin oli joillakin ihmisillä myös oikea asenne ja näky auttamiseen. Niiden avulla saadaan paljon aikaan, siitä on esimerkkinä tämä koulutupa.

Taulu_3.jpg

Projektiin saatiin mukaan monia nastolalaisia ja lähiseudun yrittäjiä tukemaan hanketta
rahallisesti tai lahjoittamalla tarvikkeita koulutuvan rakentamiseen.
Koulutuvan seinää koristaa Nastolan kunnan rajoja myötäillen figuuri, jossa on kaikkien näiden lahjoittajien nimet kaiverrettuna laattaan.

Alla kuvia yhdesta monista koulutuvan kunnostustalkoista

Sisakuva_1.jpgAhraysta_1.jpg

Ulkosalla_1.jpg

Tulistelua_1.jpg

Saalista_1.jpgRevontulet_1.jpg